Contactele sexuale pe durata sarcinii

În general trebuie să vă aşteptaţi ca relaţiile sexuale cu partenerul să fie altfel decât înainte de sarcină. Pentru unele femei, uneori, contactele sexuale sunt mult mai plăcute, ele descoperă că au o enormă vitalitate şi o vie atracţie pentru sex. Pe lângă faptul că se simt mai senzuale şi mai spontane, simt că plăcerea este rezultatul schimbărilor fizice pe care le aduce sarcina.

Creşterea volumului de sânge, de exemplu, poate face ca zona genitală a unor femei să devină mai erogenă şi mai sensibilă, ceea ce le face să aibă pentru prima oară mai multe orgasme.

Pentru unele femei, creşterea secreţiilor vaginale poate uşura lubrifierea, iar altele descoperă că sânii lor care s-au mărit răspund mai repede la stimulări.

Şi totuşi, aceleaşi schimbări fizice le privează pe alte femei de plăcerea actului sexual.

Ele descoperă că volumul mărit de sânge congestionează într-un mod neplăcut ţesuturile din jurul intrării în vagin, făcând mai dificilă penetrarea şi relaxarea după actul sexual (deoarece volumul mărit de sânge poate face ca organele genitale să rămână în excitaţie încă o oră după actul sexual).

Din cauza secreţiilor vaginale mai abundente sexul oral devine neplăcut pentru unele cupluri; la  unele femei sânii care s-au mărit sunt prea sensibili pentru a suporta mângâieri.

Şi, desigur, dacă în primul trimestru de sarcină vă simţiţi tot timpul obosită şi aveţi greaţă, veţi avea un libidou mai scăzut. Şi nu e un lucru ieşit din comun să fiţi îngrijorată, stânjenită şi prea obosită ca să mai aveţi chef de dragoste în al treilea trimestru.

Şi bărbaţii îşi schimbă comportamentul sexual pe durata sarcinii. Unii consideră trupul partenerei gravide extraordinar de excitant; îi desfată talia umflată a partenerei, pielea ei moale şi sânii măriţi. Şi totuşi, pe alţii mişcările fătului îi împiedică sa ajungă la orgasm; le este greu să se simtă excitaţi şi „tată" în acelaşi timp.

Mulţi bărbaţi, în ciuda faptului că li se spune exact contrariul, nu-şi pot stăpâni teama că penetrarea ar putea afecta cumva fătul.

Având în vedere faptul că nu există nişte reguli bine stabilite referitoare la cum trebuie să vă simţiţi dumneavoastră şi partenerul, cel mai bun punct de vedere asupra relaţiei sexuale pe durata sarcinii este să nu aveţi păreri inflexibile (nu vă îngrijoraţi, de exemplu, dacă faceţi dragoste mai rar decât de obicei).

De asemenea, este bine să fiţi receptive la schimbările care se produc în psihicul dumneavoastră şi al partenerului, sa consideraţi ca fiind normale creşterile şi scăderile libidoului şi să discutaţi deschis despre nevoile, grijile şi dorinţele fiecăruia,

Când contactul sexual poate fi riscant

Majoritatea medicilor cred că dacă aţi mai avut pierderi de sarcină, sângerări, dureri sau travaliu prematur, dacă există riscul ca partenerul să aibă o boală venerică, dacă aveţi o sarcină ge- melară, contactul sexual pe durata sarcinii este riscant. Dar insistaţi ca medicul să vă explice ce înţelege prin abstinenţă, fiindcă în unele cazuri înseamnă să nu „exageraţi" în a face dragoste. Dacă aveţi o sarcină fară probleme, medicii sunt de acord că puteţi face dragoste fară teamă cel puţin până în ultimele şase săptămâni. Medicii nu s-au pus de acord dacă după luna a opta contactul sexual şi orgasmul prezintă siguranţă. Unii medici se tem că un contact sexual poate aduce după sine un travaliu prematur sau că penetrarea poate introduce bacterii chiar în momentul în care cervixul începe să se deschidă sau chiar când se rup membranele. Alţii consideră că se poate face dragoste în siguranţă chiar până în momentul travaliului. Date fiind aceste puncte de vedere contradictorii (şi lipsa unor concluzii sigure), cele mai multe cupluri se ghidează după instinct, după cum consideră că e bine şi comod.

Tags:

Trimite-ne parerea si experienta ta

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD

hits counter