Să recunoaşteţi semnele unui travaliu prematur


Patruzeci la sută din copiii prematuri se nasc din mame care au fost considerate ca având şanse minime de apariţie a unui travaliu prematur, motiv pentru care orice femeie însărcinată trebuie să ştie care sunt simptomele travaliului prematur.

Primele simptome arareori atrag atenţia. Nu numai că sunt vagi, dar atâta timp cât nu te aştepţi să înceapă travaliul, sunt chiar uşor de ignorat. Când vă apropiaţi de termenul de naştere, e normal să fiţi extrem de vigilentă, căutând cel mai mic semn al începerii travaliului, dar la treizeci şi una de săptămâni de sarcină pur şi simplu nu sunteţi pregătită să daţi atenţie uşoarelor dureri care sunt semnele caracteristice ale unui travaliu prematur.

Lista de mai jos cuprinde semnele care sugerează apariţia unui travaliu prematur. Dacă simţiţi unul din aceste semne, probabil că vă gândiţi: „Poate că nu înseamnă nimic”. Şi sunt toate şansele să aveţi dreptate (căci 85-95% din naşteri nu sunt premature), dar dacă luaţi imediat legătura cu medicul aveţi o garanţie în plus, căci cu cât un travaliu prematur este diagnosticat mai repede, cu atât cresc şansele de a fi amânat (dacă naşterea este amânată fie şi cu o singură zi, în unele cazuri aceasta poate însemna imens în ceea ce priveşte şansele de supravieţuire).

  • Simptomele travaliului prematur:

–    junghiuri în regiunea lombară

–     uşoare dureri sau crampe în regiunea pelviană (asemănătoare cu cele pe care le simţiţi în perioada menstrei)

–     o uşoară întărire sau apăsare în partea de jos a abdomenului

–     scaune evident mai dese sau diaree

–     secreţii vaginale evident mai abundente sau secreţii de mucoasă, apoase sau cu pete de sânge

–     contracţii, mai ales cele care apar aproximativ regulat (la douăzeci de minute, de exemplu) şi care durează mai mult de treizeci de secunde.

De obicei, o dată depistate contracţiile premature, începe tratamentul medicamentos (dar se caută şi cauza, căci contracţiile premature pot fi cauzate uneori de deshidratare, febră, o inflamare a colului sau a tractului urinar). Medicamentele pentru oprirea travaliului acţionează prin relaxarea muşchilor uterini şi în general se administrează intravenos, ceea ce înseamnă că trebuie să staţi în spital pe durata tratamentului. O dată oprit travaliul, vi se dau medicamente pe cale orală; iar dacă uterul continuă să rămână relaxat, doza medicamentoasă este micşorată până la înlăturarea ei completă.

–     Se pare că medicamentele pentru oprirea travaliului nu au efecte pe termen lung asupra fătului. Două efecte pe termen scurt, aparent nedăunătoare, sunt: creşterea ritmului bătăilor inimii la fat şi micşorarea nivelului de zahăr din sânge. Dar pentru viitoarea mamă, aceste medicamente pot produce palpitaţii şi o stare de nervozitate, efect secundar care din păcate poatt înrăutăţi o situaţie şi aşa dificilă.In majoritatea cazurilor, prescripţiile de după externare includ următoarele elemente:

1.   Odihnă. În funcţie de cât mai aveţi până la naştere şi de starea dumneavoastră, vi se va cere fie să rămâneţi la pat permanent, fie să vă întindeţi pe partea stângă câte o oră, de două ori pe zi.

2.   Lichide. Vi se prescriu între opt şi zece căni de lichid

pe zi.

3.  Activitate sexuală limitată. Vi se poate cere să nu mai aveţi contacte sexuale. Stimularea sfârcurilor este de evitat.

Sunteţi expusă în mod special riscului unui travaliu prematur? Factorii de mai jos s-au dovedit a constitui un mai mare risc de apariţie a travaliului prematur. Dacă unul din aceşti factori au existat în antecedente, trebuie să fiţi în mod special atentă la semnele apariţiei travaliului prematur:

–     dacă aveţi gemeni, tripleţi, quadrupleţi etc.

–     dacă aveţi o infecţie

–     dacă sunteţi fumătoare (mai ales dacă fumaţi mai mult de zece ţigări pe zi)

–     un travaliu prematur sau o naştere prematură anterioară

–     fibromurile uterine

–     dacă aţi luat puţin în greutate

–     dacă aţi suferit o operaţie chirugicală pe abdomen în timpul sarcinii

–     un uter cu dimensiune anormală

–     un col inadecvat

–    dacă aţi sângerat în al doilea sau al treilea trimestru de sarcină.

Trimite-ne parerea si experienta ta

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD

hits counter