Regulile CAOG referitoare la exerciţiile fizice
1. Înainte să începeţi sau să continuaţi un regim de menţinere a formei fizice pe durata sarcinii, trebuie să cereţi avizul medicului. În general, veţi fi sfătuită să nu faceţi exerciţii fizice dacă aţi avut trei sau mai multe pierderi de sarcină, ruptură de membrane, travaliu prematur, sângerări, placentă previae, un cervix neadecvat, o boală de inimă sau mai multe sarcini. Dacă suferiţi de hipertensiune, anemie, afecţiuni ti- roidiene, diabet, un travaliu anterior prematur, dezvoltare intrauterină întârziată, sângerare pe durata sarcinii prezente sau sunteţi exceciv supra ori subponderală, veţi fi sfătuită să evitaţi exerciţiile fizice în forţă şi să exersaţi doar sub stricta supraveghere a medicului.
2. Limitaţi exerciţiile obositoare (cele care vă ridică pulsul la 140 de bătăi pe minut) la cincisprezece minute, după care vă puteţi odihni o jumătate de oră şi apoi puteţi lucra din nou alte cincisprezece minute. Un mod mai uşor de a vă lua pulsul în timpul exerciţiilor este să număraţi bătăile pe care le simţiţi la încheietura mâinii timp de cincisprezece secunde şi apoi să le înmulţiţi cu patru.
3. Nu lăsaţi să vă crească temperatura peste 38°C; verificaţi punându-vă termometrul înainte şi imediat după programul obişnuit de exerciţii.
4. Ca să reduceţi riscul de a vă vătăma fătul, evitaţi mişcările brusce de balans şi săriturile (precum cele care se practică în gimnastica aerobică), extensiile şi întinderile prea ample (ca de exemplu fandările) sau întinderile specifice gimnasticii ritmice.
5. Toate exerciţiile trebuie să fie precedate de cel puţin cinci minute de încălzire şi urmate de cinci-zece minute de relaxare.
6. Nu ignoraţi semnele care vă arată că aţi exagerat: dacă vă simţiţi obosită, slăbită sau dacă aveţi tendinţa să Ieşi- naţi, opriţi-vă şi odihniţi-vă.
7. Dacă vi se face sete, opriţi-vă şi beţi ceva. întotdeauna trebuie să beţi multă apă înainte şi după programul de e- xerciţii fizice pentru a evita deshidratarea. Dacă este o vreme prea călduroasă şi umedă renunţaţi la exerciţii. Transpiraţia nu se poate usca şi într-o asemenea situaţie puteţi răci foarte uşor.
8. După luna a patra, nu faceţi exerciţii din poziţia culcat pe spate, fiindcă uterul mărit poate să vă apese pe vena cavă (vena care duce sângele la inimă) ceea ce ar putea stânjeni circulaţia normală a sângelui înapoi spre uter.
9. Dacă apare unul dintre semnele sau simptomele următoare, nu mai faceţi exerciţii fizice până nu vă consultaţi cu medicul: dureri, sângerare, ameţeli, respiraţie greoaie, palpitaţii, leşin, dureri de spate, dureri în zona pubiană, greutate la mers sau tahicardie (bătăi rapide anormale după exerciţiile făcute).