Programul de exerciţii fizice

Dacă aţi intrat în perioada de sarcină cu o condiţie fizică foarte bună, regulile CAOG referitoare la efortul fizic vă pot părea restrictive. Este posibil să faceţi mai mult decât vă cer regulile CAOG fără să dăunaţi fătului? în această privinţă nu există încă un răspuns clar. Unii medici consideră că dacă aţi intrat în cele nouă luni de sarcină cu o condiţie fizică foarte bună, nu există nici un motiv pentru care să nu continuaţi să faceţi exerciţii fizice la acelaşi nivel. In susţinerea afirmaţiei lor, medicii citează mai multe studii în care se susţine că efortul fizic nu produce nici o reacţie adversă atletelor care se antrenează şi în timpul sarcinii sau având copii mici. Şi totuşi, alţi obstetricieni sunt îngrijoraţi. Grijile lor majore se referă la:

  • Necesarul de oxigen

Un studiu recent a dovedit că în momentul în care o femeie însărcinată se relaxează după un exerciţiu fizic mai dificil, inima fătului bate mai încet. Această scădere a ritmului bătăilor inimii fetale poate însemna că, după un exerciţiu mai dificil, sângele oxigenat este dus către muşchi şi pielea dumneavoastră şi nu către uter. Iar acest lucru poate însemna că fătul a fost privat de oxigen pentru scurt timp. Totuşi, în ciuda acestei descoperiri, trebuie spus că nici una din femeile pomenite în studiul respectiv şi nici copiii lor n-au suferit de nici o boală care să fi putut fi pusă în legătură cu efortul fizic.

  • Temperatura corpului

De fiecare dată când vă creşte temperatura, aşa cum se întâmplă adesea după un exerciţiu fizic obositor, şi fătului îi creşte. Dar, spre deosebire de dum, neavoastră care puteţi transpira, copilul nu are cum să scape de surplusul de căldură. în acest caz, medicii se tem că fătul se poate supraîncălzi ceea ce i-ar afecta sistemul nervos central. Cu toate că nu există nici o dovadă că lucrul acesta se întâmplă la oameni, studiile făcute pe femele gravide au demonstrat legătura între efortul fizic temperatura corpului şi afecţiunile sistemului nervos. Criticii acestor studii spun că animalele care nu erau antrenate au fost extenuate.

  • Greutatea la naştere

Copiii femeilor care fac exerciţii fizice ce presupun un serios efort au de regulă o greutate mai mică la naştere decât ai femeilor care nu practică nici un sport, Totuşi e greu de spus ce semnificaţie are acest fapt, din moment ce aceştia nu sunt nici ei subponderali. Dimpotrivă, erau plini de viaţă şi energie, se dezvoltau frumos.

  • Slăbirea încheieturilor

În timpul sarcinii, hormonii fac ca fâşiile de ţesut care leagă încheieturile să se slăbească şi si se înmoaie. Problema este că acest lucru vă face mai vulnerabile la luxaţii, entorse şi dislocări. Nimeni nu a cercetat însă cât de îndreptăţită este această teamă – dacă, adică, slăbirea încheieturilor vă face mai vulnerabile. E limpede că cele mai multe temeri referitoare la practicarea exerciţiilor fizice în timpul sarcinii sunt de departe nefondate. Totuşi, chiar şi obstetncienii care sunt de acord cu exerciţiile fizice în forţă atrag atenţia asupra următoarelor puncte: –      dacă vreţi să depăşiţi regulile CAOG, trebuie să cereţi mai întâi avizul medicului. în plus, ar trebui să lucraţi suk stricta supraveghere a fizioterapeutului, ca să fiţi sigură că exerciţiile nu au un efect negativ asupra dumneavoastră sau a copilului; –      fiţi maleabilă şi deschisă spre ideea că în timpul sarcinii puteţi avea alte limite de rezistenţă; pur şi simplu puteţi fi prea obosită atunci când doriţi să faceţi ceea ce înainte de sarcină făceaţi cu uşurinţă; –      după părerea multor obstetricieni, efortul fizic nu este dăunător dacă sunteţi cumpătată şi nu exageraţi. Pur şi simplu trebuie să vă opriţi dacă vă simţiţi obosită sau dacă un exerciţiu devine dificil şi să înţelegeţi că, dacă nu vă simţiţi bine după un program de exerciţii fizice, acesta poate fi un semn că ati făcut prea mult efort.

 

Trimite-ne parerea si experienta ta

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD

hits counter