Diagnosticarea intolerantei la gluten (celiachiei)
Diagnosticarea intolerantei la gluten are doua etape:
Prima etapă
Bănuire a bolii celiace. Diagnosticul prezumptiv este pus de regulă de medicul de familie atunci când constată unul sau mai multe din simptomele mai sus enumerate, care se agravează, nu dispar în timp sau se repetă la intervale scurte.
Etapa a doua
Este pus de medicul specialist pediatru, gasto-enterolog sau dermatolog, la care se fac analize specializate de anticorpi specifici celiachiei, care se certifică printr-o biopsie de jejun. Aceasta arată mucoasa digestivă deteriorată.
Se ştie că deja consumul zilnic a câtorva zeci de miligrame de gluten poate duce la distrugerea mucoasei. Această cantitate este inclusă aproximativ şi echivalent prezentă în greutatea unui biscuit clasic.
Nu se începe alimentaţia fără gluten fără un diagnostic corect, pentru că alimentaţia fără gluten duce inevitabil la falsificarea rezultatelor analizelor de laborator.