Satisfacerea nevoii de proteine fară a consuma carne
În timpul sarcinii trebuie să consumaţi cel puţin şaptezeci şi cinci de grame de proteine pe zi. Dacă includeţi cu regularitate carne, pui, peşte, ouă şi produse lactate în alimentaţie, atunci nu este greu să aveţi cantitatea necesară de proteine, fară prea multă bătaie de cap. Dar dacă sunteţi vegetariană sau aveţi o aversiune prelungită pentru carne, pui sau peşte, atunci trebuie să fiţi atentă la acumularea proteinelor necesare.
Spre deosebire de proteinele animale, cele vegetale sunt incomplete; le lipseşte întreaga gamă de aminoacizi esenţiali de care are nevoie corpul pentru a se putea folosi la întreaga lui capacitate. Dar alimentele vegetale pot fi combinate în aşa fel, încât să echilibreze complet nevoia de proteine.
Este posibil să satisfaceţi nevoia de proteine pe durata sarcinii, ca şi necesarul de vitamine şi minerale, dacă includeţi ouă şi produse lactate în alimentaţia vegetariană. Nu este bine să excludeţi ouăle şi produsele lactate din alimentaţie în timpul sarcinii, fiindcă este extrem de greu să luaţi destule vitamine şi minerale, proteine şi calorii fară ele, pentru hrana adecvată a fătului.
Alimente cu proteine vegetale Dacă combinaţi oricare din legumele din coloana din centru cu alimentele din coloanele din stânga şi din dreapta, veţi avea un meniu complet de proteine,
Cereale | Legume | Seminţe sau sâmburi |
orz | fasole (orice soi) | nuci de cocos |
hrişcă | mazăre | susan |
porumb | năut | floarea-soarelui |
mei | dovlecel | alune |
ovăz | dovleac | migdale |
orez | nuci | |
grâu |