Înlocuitorii laptelui
Dacă beţi cei 250 ml de lapte pe zi obţineţi calciul necesar (1200 mgr/zi) pe durata sarcinii, dar este posibil să luaţi acest calciu şi din alte alimente.
Următoarele alimente conţin aproximativ aceeaşi cantitate de calciu ca şi un pahar de lapte (300 mgr): – 250 gr de iaurt simplu, aromat sau de fructe – 1 ceaşcă de lapte bătut – 85 gr de sardine în conserve (cu oase cu tot) – 30 gr brânză suedeză – 45 gr brânză Cheddar sau brânză americană – 1 ceaşcă de budincă – 113 gr de somon în conserve (cu oase) Combinaţia a două din alimentele următoare conţine echivalentul de calciu al unui pahar de lapte: – 250 gr brânză de vaci – 2 linguri de parmezan – 170 gr de iaurt congelat – 113 gr de crevete în conservă – o jumătate de cană de îngheţată – o cană de stridii – o lingură de melasă neagră
Laptele bătut Se crede în mod greşit că laptele bătut este bogat în calorii şi grăsimi/Laptele bătut, care este lapte fermentat, nu numai că nu conţine unt, dar este şi foarte slab în conţinutul de grăsimi (1 1/2% grăsimi) şi calorii (110 la o cană),
• Laptele bătut: vă oferă trei sute deimiligrame de calciu, adică acceaşi cantitate ca şi un pahar de lapte dulce. Este o gustare de după amiază excelentă, destul de săţioasă pentru a vă ţine de foame până la masă. Puteţi să adăugaţi fructe (căpşunile proaspete sau congelate merg foarte bine cu laptele bătut), sau chiar numai sucul lor (amestecul dintre sucul de portocale şi laptele bătut fiind excelent). – o cană de lapte bătut – 1/2 cană suc de portocală – 1/2 nectar sau piersică – 1/2 banană – 3 – 4 cuburi de gheaţă Puneţi toate ingredientele într-un recipienti şi amestecaţi până la omogenizare.