2. Dominati-vă viciile
Obiceiurile nesănătoase trebuie abandonate în orice moment, dar abandonarea lor în timpul sarcinii, atunci când sunteţi confruntate cu presiuni fizice şi psihice suplimentare, poate fi mult mai dificilă. De aceea, e mult mai sigur ca următoarele obiceiuri să fie abandonate înainte de sarcină.
- Fumatul
Femeile însărcinate care fumează sunt mai predispuse la sarcini ectopice, sângerări vaginale, pierderi de sarcină, naştere a unui copil mort, naştere prematură sau naştere prin cezariană. Iar viitoarele mame care fumează riscă mai mult să nască copii subponderali, predispuşi la o serie de boli şi îmbolnăviri.
- Băutura
Băutura excesivă poate provoca un sindrom alcoolic fetal, un fel de malformaţie facială şi stânjeneşte dezvoltarea mentală şi fizică a fătului. Chiar şi consumul moderat de băutură (un pahar sau două pe zi) a fost pus în legătură cu disfuncţii comportamentale, cu atenţia şi capacitatea intelectuală reduse ale fătului. Asociaţia Chirurgilor din Statele Unite recomandă ca femeile care încearcă să procreeze să renunţe definitiv la orice fel de băutură, de la lichiorurile tari la vin şi bere. Totuşi, unii medici susţin că dacă vă limitaţi la un consum ocazional de alcool pe durata sarcinii, veţi fi în siguranţă.
- Consumul de droguri
Chiar dacă femeia este o consumatoare „ocazională" şi nu e „dependentă", drogurile pot avea efecte dăunătoare asupra fătului. Consumul de droguri ca heroină, cocaină, metadona, barbiturice şi amfetamine nu numai că poate provoca o serie de handicapuri fizice şi mentale, dar poate face ca fătul să nu coboare, pentru a se pregăti de naştere. Drogurile „mai uşoare", ca marijuana şi haşişul, au fost puse în legătură cu complicaţiile sarcinii şiproblemele congenitale, deşi cercetările asupra efectelor lor sunt încă limitate. 1. Consultaţi-vă obstetricianul sau ginecologul 2. Dominati-vă viciile 3. Aflaţi gradul de toxicitate al mediului în care trăiţi 4. Revizuiţi-vă obiceiurile alimentare 5. Exerciţii fizice moderate