LUNA A ŞASEA
FĂTUL
(de la 22 la 27 de săptămâni) greutate: 700 gr lungime: 28-35 cm.
Acum, urechile fătului funcţionează. Dar ce aude el? Bătăile inimii dumneavoastră, huruitul stomacului şi toate celelalte sunete ale organelor interne. Se pare că fătul aude şi sunete din exterior, adică sunete din afara pântecului. Câteva studii indică faptul că fătul poate fi speriat, acolo în uter, de gălăgie, ori de zgomote neaşteptate.
Cercetările sugerează şi faptul că fătul recunoaşte glasul mamei încă din momentul naşterii şi că-şi poate aminti muzica pe care a auzit-o încă din faza intrauterină. în cadrul unui experiment european, unui grup de copii de patru-cinci zile li s-a pus tema unei opere.
Copiii ai căror mame ascultau de obicei opera respectivă în timpul sarcinii deveneau în mod evident liniştiţi, atenţi şi tăcuţi. în schimb copiii ai căror mame nu ascultaseră opera nu reacţionau sau nu-şi modificau comportamentul (continuau să plângă, de exemplu).
La sfârşitul acestei luni, fătul deschide şi închide ochii, începe să-şi sugă degetul şi ajunge într-un moment crucial: cu ajutorul unei îngrijiri atente, poate supravieţui dacă se naşte acum. înainte de această lună, plămânii fătului sunt prea puţin maturizaţi ca să poată funcţiona, dar la aproximativ douăzeci şi patru de săptămâni, fătul începe să producă o proteină care înveleşte căptuşeala plămânului, facându-1 apt pentru respiraţie.
Cu toate că toţi copiii născuţi la sfârşitul acestei luni au nevoie de ajutorul unui ventilator mecanic pentru a respira, faptul că şi-au dezvoltat capacitatea de a produce acea proteină le dă nu numai şansa de supravieţuire, dar şi pe cea a unei dezvoltări normale