Nou-nascutul
Nou-nascut se numeste bebelusul din momentul nasterii pana la varsta de 28 de zile. Fiecare nou-nascut este unic si are propria personalitate, insa in aceasta etapa a vietii toti copiii au unele caracteristici comune:
• Nou-nascutii se bucura de o rezistenta crescuta fata de cea a oamenilor maturi. De exemplu, temperatura corpului poate varia fara probleme intre 36, 1°C si 37, 7°C, iar corpul bebelusului nu este afectat de anumite substante in cantitate anormala (glucoza) . Totodata, un nou-nascut poate supravietui fara aer un timp mai indelungat decat un adult.
• Nou-nascutul pastreaza din viata intrauterina pozitia caracteristica a fatului, cu piciorusele si mainile indoite si stranse pe langa corp; aceasta pozitie devine tot mai relaxata, pe masura ce nou-nascutul creste.
• Capul nou-nascutului masoara un sfert din dimensiunea totala a copilului si poate fi usor diform, deoarece oasele craniului nu sunt inca sudate si s-au adaptat trecerii prin canalul de nastere.
• Nou-nascutul are adesea nasul turtit si acoperit de mici puncte de grasime galbui, care pot acoperi si restul fetei.
• Este normal pentru un nou-nascut sa sughita, tuseasca, stranute, caste sau sa planga atunci cand simte un discomfort sau cand este singur.
• Nou-nascutii au in mod normal glandele mamare usor umflate, la fel ca si organele genitale.
• Pielea nou-nascutilor poate fi putin botita si vinetie, acoperita cu o substanta grasa numitavernix caseosa si firicele fine de par numite lanugo. Pana la varsta de 1 – 2 luni, pielea nou-nascutului se descuameaza in mod continuu, din acest motiv fiind mai mereu uscata.
– Sistemul nervos al nou-nascutului nu este pe deplin ajuns la maturitate, fiind caracterizat de reflexe primitive – miscari involuntare: inghitit, supt, reflexul Moro, reflexul de prindere sau agatare, reflexul punctelor cardinale, etc.
• Nou-nascutul este alert imediat dupa ce s-a nascut si are toate simturile bine dezvoltate (prefera gustul dulce fata de cel amar sau acru si raspunde la stimuli auditivi), in afara de vaz. Nou-nascutul nu poate inca focaliza obiectele indepartate si vede bine doar la o distanta de pana la 20 cm.
• La 8 – 14 ore de la nastere, nou-nascutul elimina o substanta numita meconiu, iar in prima saptamana de viata materiile fecale sufera modificari in fiecare zi, fiind numite scaune tranzitionale.
• Nou-nascutul doarme aproximativ 15 – 20 de ore pe zi, trezindu-se la intervale de cateva ore, in special datorita senzatiei de foame.
• Greutatea normala la nastere este undeva intre 2, 4 g si 4, 2 g, iar inaltimea medie a nou-nascutului este intre 45 si 54 cm. In primele zile dupa nastere nou-nascutul pierde 7 – 10% din greutate, dar revine la greutatea initiala dupa alte cateva zile. Urmeaza apoi sa ia in greutate aproximativ 750 g pe luna si sa creasca cu 1 – 4 cm pe luna.
• In mod absolut remarcabil, un nou-nascut are capacitati cognitive, fiind capabil sa imite mimica faciala a celorlalte persoane, cum ar fi scosul limbii sau modelarea buzelor in forma de "O".
(sursa: romedic.ro)