Normele de exerciţii fizice sigure
Cercetările asupra exerciţiilor fizice pe durata sarcinii sunt într-o fază incipientă, ceea ce înseamnă că medicii încă nu ştiu sau nu au căzut de acord în legătură cu cât de mult efort fizic se poate face în această perioadă de viaţă. De exemplu: întrebaţi mai mulţi medici dacă este bine să faceţi jogging patruzeci şi cinci deminute pe zi şi aveţi toate şansele să primiţi multe răspunsuri contradictorii.
Asupra unui singur lucru s-a căzut de acord până în prezent: un număr moderat de exerciţii fizice pare să nu dăuneze, dacă sarcina nu prezintă complicaţii. E posibil ca aceste exerciţii să fie chiar benefice. Ceea ce nu înseamnă că asta ar aduce îmbunătăţiri dezvoltării sarcinii; studiile făcute până acum nu sprijină ideea că a persevera într-un regim de exerciţii fizice ar duce la reducerea posibilităţilor de apariţie a unor probleme neprevăzute, sau la dezvoltarea unor copii mai mari şi mai sănătoşi. Se pare că femeile care continuă să aibă o viaţă activă au un avantaj, ele fiind mai puţin expuse la obişnuitele neplăceri ale sarcinii ca: dureri de spate, crampe musculare la picioare, varice şi constipaţie. Totodată, acestea îşi păstrează mai bine corpul decât cele care nu fac mişcare, mai ales în ultima perioadă a sarcinii, când kilogramele în plus încep să fie vizibile. De asemenea, se pare că exerciţiile fizice fac ca femeile să suporte mai uşor durerile travaliului şi ale naşterii. Studiile mai pun în evidenţă şi un alt avantaj care apare după naştere: femeile care se menţin în formă tind să revină la activitatea şi nivelul energetic normale mult mai repede după naştere (cam cu zece zile mai devreme) decât femeile care au fost inactive.
Colegiul American al Obstetricienilor şi Ginecologilor (CAOG) a elaborat un set de reguli accesibile oricărei femei însărcinate, indiferent de forma ei fizică. Ceea ce înseamnă că, chiar dacă nu aţi făcut exerciţii fizice înainte de sarcină, puteţi să respectaţi aceste reguli fară teamă, atât timp cât începeţi în mod gradat. Pe de altă parte, dacă în momentul în care aţi rămas însărcinată vă aflaţi într-o formă fizică excelentă, veţi găsi că regulile CAOG sunt prea restrictive (mulţi experţi găsesc şi ei că regulile CAOG sunt prea conservatoare).