Vitaminele
Supradozarea vitaminei D duce la lipsa de poftă de mâncare, vărsături, tulburări ale stomacului şi intestinului, calcifieri în rinichi şi vasele de sânge. Este posibil (după unii autori) să determine malformaţii ale inimii şi ale sistemului nervos central.
Surplusul de vitamine hidrosolubile (C, grupul B) se elimină prin urină.
Unele vitamine pot fi produse de organism însuşi (vitamina A din caroten, vitamina D cu ajutorul razelor ultraviolete, vitamina K prin activarea bacteriilor intestinale). Alte vitamine, ca vitamina C şi complexul B trebuie cuprinse în alimentaţia zilnică. Conţinutul în vitamine al fructelor şi zarzavaturilor ţine de prospeţimea, durata depozitării şi modul de pregătire. Cea mai mare parte a vitaminelor sunt parţial degradate prin lumină, oxigen (vitamina A, complexul B; vitaminele C, E şi K) şi sunt sensibile la căldură (prin fierbere sau coacere se distrug vitaminele B6, C şi K).
Gravidele trebuie să consume zarzavaturi proaspete sub formă de salate, fructe şi sucuri proaspete. Este bine să se folosească congelatorul, care asigură o protecţie foarte bună a vitaminelor şi substanţelor minerale.
Din luna a 4-a de sarcină nevoia de alimente care conţin vitamine creşte. Zilnic sunt necesare 1/2 litru lapte, un ou, brânză, pâine integrală, zarzavaturi, fructe, carne sau peşte, având grijă ca în dieta zilnică să fie prevăzute alimente cu vitamine. în perioadele cu boli gripale este nevoie de un surplus de vitamină C. Pentru viitoarea mamă este foarte necesară prevenirea “răcelilor”. Dacă gravida se hrăneşte corect şi dacă nu are vreo boală carenţială, nu este nevoie să se consume preparate medicamentoase de vitamine (în afară de vitamina D, care trebuie administrată sub formă medicamentoasă).