Proteine
Proteinele constituie cea mai importantă substanţă de creştere pentru corpul uman şi îndeosebi pentru organismul în creştere al copilului. Proteinele constau din aşa-numiţii aminoacizi, care rezultă în urma digestiei proteinelor animale şi vegetale. Anumiţi aminoacizi sunt absolut necesari pentru creşterea şi sănătatea generală a organismului: o parte din acizi se numesc esenţiali. Dacă lipseşte numai unul din acizii esenţiali, apar tulburări în formarea proteinelor corpului. Proteinele de origine animală conţin aceşti importanţi aminoacizi, în timp ce cele din plante nu-1 conţin decât parţial.
Cantitatea necesară de proteine la femeie este de 45 g/zi. în sarcină nevoile cresc după a 4-a lună la 75 g/zi, din care trei pătrimi trebuie să fie de origine animală (carne, lapte şi derivate, peşte, ouă). Plantele care conţin proteine sunt leguminoasele (fasole, soia, mazărea, lintea), cerealele (ovăzul, porumbul, orezul necorticat), pâinea integrală, cartofii, nucile şi drojdia. Alimentele cu proteine vegetale trebuie consumate împreună cu proteine de origine animală.
Practic, necesarul zilnic de proteine se asigură prin consumul a 125-150 g carne, un ou şi 500 ml lapte sau produse lactate (iaurt, brânză). Se vor evita brânzeturile grase sau sărate (telemea de oi, brânză de burduf etc.). Se va prefera carnea slabă (găină, pui, curcan, mânzat, oaie, porc), evitându-se carnea grasă şi preparatele condimentate din carne. Carnea şi ouăle sunt sursele cele mai bogate în proteine şi fier, practic egale ca valoare. în caz că gravida nu prezintă alergie la ouă şi nu are o creştere a colesterolului, va mânca 4—6 ouă pe săptămână. Lactatele conţin predominant proteine şi calciu.
Deşi cu valoare biologică mai mică, proteinele de origine vegetală trebuie să fie şi ele în alimentaţia gravidei. în natură proteinele vegetale se găsesc în asociere cu vitaminele, substanţele minerale şi fibre vegetale, care sunt de importanţă deosebită pentru organismul femeii însărcinate.