Lichidele

Nevoia zilnică de lichide este de circa 1,5 litri; în miezul verii, din cauza transpiraţiei nevoile de lichide sunt mai mari. în unele cazuri (rare) la recomandarea medicului, se reduce consumul de lichide. în general, însă, este nevoie de cantităţi mai mari de lichide.
Dintre lichide, cel mai util pentru făt este laptele (0,5 l/zi). Dacă gustul laptelui simplu nu-i place gravidei se poate adăuga cacao sau se pot face amestecuri de lapte cu cereale (orez, gris, fulgi de porumb etc.) sau cu fructe (suc sau/şi pulpa) proaspete. Sucurile de fructe sunt foarte bune pentru digestie, dar fără multă apă gazoasă şi nu cu multe dulciuri. Apele minerale fără dulciuri nu sunt oprite, dacă nu au conţinut prea mare în sodiu. Sunt foarte indicate ceaiurile de plante (chimen, anason, muşeţel, tei, mentă etc.) îndulcite cu miere sau zahăr în cantităţi mici.

Iodul. în zonele cu guşă endemică este bine să se folosească sare cu iod. Iodul este important în organismul uman pentru construcţia tiroidei. Tiroida fătului începe să funcţioneze după a treia lună de
sarcină, când cresc nevoile de iod ale viitoarei mame. Alimentaţia obişnuită acoperă, de regulă, nevoile. Din păcate, în ţara noastră sunt zone cu populaţii ce prezintă mărirea glandei tiroide (guşa = strumd) şi unii nou- născuţi se nasc cu guşă. Acestor copii trebuie să li se administreze zilnic sare cu iod (tablete):
Problema alimentaţiei cu vegetale. Unele femei sunt adepte convinse ale alimentaţiei cu vegetale. în ultimul timp au apărut articole şi chiar cărţi care preconizează o alimentaţie exclusiv vegetală. Fiecare gravidă trebuie să ştie că dieta compusă numai din vegetale nu asigură substanţele necesare pentru propriul său corp şi mai ales pentru al fătului. Astfel de diete nu asigură raţia optimă de proteine cu valoare ridicată, calciu, fier şi vitamina B12.
Ceaiul negru („chinezesc”, „rusesc”) şi cafeaua se pot consuma cu moderaţie. Ceaiul rusesc consumat la mesele principale împiedică preluarea fierului din alimente. Dintre băuturile alcoolice, vinul de bună calitate şi berea pot fi consumate în cantităţi mici. Se vor evita băuturile distilate (ţuica, vodca, coniacul, whiski-ul etc.).
Fumatul trebuie exclus complet în cursul sarcinii şi lăuziei, în interesul copilului. Frecvenţa naşterilor premature este net crescută la marile fumătoare. Dacă fumatul nu se poate opri complet, se va reduce la minimum numărul de ţigări fumate zilnic.

Trimite-ne parerea si experienta ta

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD

hits counter