Hidrocarbonatele (glucidele)
În acest grup sunt cuprinse diverse dulciuri, amidonul din tot felul de plante şi animale, ca şi celuloza care constituie substanţa de susţinere a plantelor. De asemenea, ele constituie “pietrele de construcţie” ca zaharuri simple (monozaharide) în diferite structuri ale organismului. Corpul le foloseşte numai sub forma cea mai simplă de hidrocarbonate (glucoză, fructoză şi galactoză) intrând în compoziţia sângelui. Hidrocarbonatele din alimentaţie se găsesc sub formă de dizaharide, oligozaharide sau/şi polizaharide şi prin digestie sunt transformate în monozaharide. Celuloza este necesară reglării activităţii tubului digestiv.
Hidraţii de carbon sunt deţinătorii cei mai importanţi ai energiei necesare activităţii musculare. 350 g de hidrocarbonate acoperă circa jumătate din nevoile calorice zilnice. în sarcină trebuie consumat cu cca 20 g mai mult. Excesul de hidrocarbonate se transformă în organism în grăsimi şi sunt acumulate sub această formă în corpul uman. Consumul crescut de dulciuri favorizează cariile dentare (se ştie că gravida este predispusă la carii). Hidrocarbonatele din fructe şi zarzavaturi conţin vitamine şi săruri minerale. Hidrocarbonatele rafinate (zahărul) nu conţin săruri minerale şi vitamine.
Pentru gravidă se recomandă alimente cu substanţe de balast ca pâinea neagră, pâinea Graham, fructe şi zarzavaturi. Orezul, pastele făinoase, pâinea albă nu conţin substanţe de balast, vitamine şi substanţe minerale şi de aceea se consumă nu mai mult de o dată pe zi. La masa de dimineaţă trebuie să se consume şi fructe sau zarzavaturi (tomate, ardei gras etc.). în fiecare zi este bine să se consume alimente neprelucrate, crude, simple sau în amestecuri (salate, garnituri etc.).