Retete pentu sugari – Reguli
Reguli generale pentru pregătirea preparatelor din fructe sau zarzavaturi. Pentru păstrarea valorii nutritive a alimentelor (în special a vitaminelor) şi evitarea îmbolnăvirii copilului (contaminarea cu diferiţi germeni patogeni sau cu substanţe toxice), se vor respecta următoarele reguli:
– persoana care prepară alimentele se va spăla pe mâini cu apă şi săpun, iar vasele şi ustensilele folosite se vor spăla cu detergent şi se vor opări încă o dată înainte de întrebuinţare;
– fructele şi legumele crude se aleg cu grijă şi se spală din abundenţă cu apă sub jet;
– se folosesc numai cuţite inoxidabile;
– vasele de bucătărie pentru copii vor fi din mate¬rial special (oţeluri speciale) sau smălţuite;
– prepararea (curăţire, tăiere, răzuire) se face cu puţin timp înainte de fierbere pentru a nu fi păstrate prea mult în apă. Alimentul preparat se serveşte cât mai repede după fierbere; în caz contrar, se răceşte imediat şi se păstrează la frigider sau congelator;
– alimentele se fierb cât mai scurt timp posibil, în cantitate mică de apă şi în vase acoperite cu capac; apa de fierbere nu se aruncă (conţine vitamine şi săruri minerale).