Incidente în timpul alăptării
•regurgitaţiile şi vărsăturile postprandiale sunt datorate faptului că nou- născutul/sugarul lacom înghite mult aer, pe care nu-l elimină.
Aerogastria produce distensia stomacului cu acumularea aerului în partea anterioară şi migrarea sa în partea superioară.
Aerul se elimină prin eructaţie, care antrenează şi laptele proaspăt înghiţit. Astfel trebuie corectate greşelile de tehnică a suptului.
•colicile abdominale: probabil sunt cauzate de aerocolie, care se produce prin acelaşi mecanism ca şi aerogastria.
Corectarea greşelilor de tehnică, comprese calde aplicate pe burtă, poziţia ventrală după alimentaţie, masajul în sensul acelor de ceasornic, şi uneori folosirea unor medicamente ca: Sab simplex, Bonisan, Debridat, Espumisan, care reduc aerul din tubul digestiv, pot fi folositoare. Colicile dispar la 3-4 luni
•diareea postprandială: este o falsă diaree dată de efectul laxativ al lactozei nehidrolizate din cauza deficitului tranzitoriu de lactază la nou-născut.
•falsa constipaţie: sugarul alimentat natural poate să prezinte în mod fiziologic 1 scaun la interval de 2-3 zile, pentru că "prelucrează tot laptele ingerat", deci nu rămâne mai nimic de eliminat. Nu necesită tratament. Se normalizează odată cu introducerea sucului de fructe în cursul diversificării.
Tags: alaptare, alimentatia bebelusului