Remedii naturale ale constipaţiei
Există o sumedenie de motive pentru introducerea alimentelor fibroase în alimentaţie. Acestea ajută la menţinerea unui nivel scăzut de colesterol, a unui nivel constant de zahăr în sânge şi reduce riscurile formării unui cancer de colon.
Dar, pe perioada de sarcină când, cel mai adesea, activitatea intestinală devine mai lentă din cauza progesteronului şi a presiunii exercitate de uterul mărit asupra intestinului, alimentele fibroase capătă o importanţă aparte pentru că vă ajută să aveţi scaune regulate.
Şi aceasta înseamnă că vă ajută să nu deveniţi dependentă de laxative (folosirea repetată a laxativelor nu numai că influenţează absorbţia multor vitamine şi minerale, dar are şi efectul de lenevire permanentă a muşchilor viscerali, ceea ce duce la constipaţie cronică). Alimentele fibroase trec nedigerate prin traiectul gas- trointestinal.
Acest lucru are ca rezultat scaune regulate, deoarece alimentele fibroase absorb apa în timp ce străbat organismul, făcând ca resturile alimentare să fie moi şi uşor de eliminat.
Toate cerealele, fasolea, legumele şi fructele sunt alimente fibroase. Unele din aceste alimente au, mai mult decât altele, rolul de a aduna resturile alimentare, dar nu trebuie să exageraţi consumând numai un singur fel din aceste alimente. Dimpotrivă, este foarte important să mâncaţi o gamă largă de alimente cu conţinut fibros ca să fiţi sigură că evitaţi constipaţia şi că acumulaţi toată seria de vitamine şi minerale necesare în timpul sarcinii.
Alimentaţia necesară include o mulţime de alimente fibroase; dacă respectaţi acest mod de hrană, constipaţia nu va mai fi o problemă. In mod deosebit trebuie să respectaţi regula de a bea şase până la opt pahare de apă pe zi, deoarece fară lichidul care să le înmoaie, alimentele fibroase „se înţepenesc" şi devin de fapt constipante. Dar dacă în ciuda eforturilor nu aveţi scaune regulate, atunci puteţi combate constipaţia cu următoarele metode tradiţionale, naturiste. Aceste metode nu vor face minuni dacă alimentaţia nu este una sănătoasă. Ele nu fac decât să completeze o alimentaţie sănătoasă, ca o măsură suplimentară, atunci când organismul are nevoie de un mic stimul în timpul sarcinii.
Prime. Dacă beţi un pahar de suc de prune dimineaţa şi apoi seara, înainte să mergeţi la culcare, mâncaţi între patru şi şase prune fierte, adoptaţi o metodă folosită din vechime pentru a avea scaune regulate.
Tărăţe. Dacă mâncaţi un castron de cereale bogate în fibră, sau adăugaţi o lingură de târâţe crude în iaurt veţi fi sigură că veţi avea în fiecare zi un scaun.
Morcovi cruzi. Majoritatea legumelor sunt bogate în fibre, dar morcovii sunt printre cele mai bogate. Dacă mâncaţi unul sau doi morcovi cruzi pe zi, vă veţi ajuta digestia intestinală, obţinând totodată o cantitate mare de vitamina A şi de potasiu.
Smochine. Ca şi prunele, smochinele sunt un laxativ popular şi sunt de fapt şi foarte bogate în fibre. Smochinele proaspete, dacă le găsiţi, sunt delicioase, dar şi cele uscate sunt la fel de bogate în fibre.
Melasă. O linguriţă de melasă pe zi este o cură accesibilă împotriva constipaţiei. Poate să aibă sau nu efect, dar nu strică să încercaţi.