TRUPUL
Transformările pielii
Hormonii şi mai ales estrogenul vă afectează pielea, aşa că nu e de mirare că sarcina poate produce o mare varietate de schimbări pielii de pe corp şi faţă. Veţi observa cel puţin unele dintre următoarele aspecte:
Apariţia de noi aluniţe. Este normal să vă apară alte aluniţe, iar cele pe care le aveaţi să se mărească şi să se închidă la culoare. Aceste aluniţe pot fi netede şi plate, bombate şi rugoase, roşii, cafenii, maronii, sau aproape negre. Uneori, ele dispar la şase luni după naştere; dacă nu trec, pot fi cu uşurinţă tratate de către un dermatolog (dacă o aluniţă este dureroasă, ustură, e inflamată, zemuindă, sau ia alte forme, există şanse să fie de natură canceroasă şi trebuie să fie imediat văzută de un dermatolog).
Pliuri de piele. Acestea sunt mici franjuri de piele care adesea apar pe gât sau la subsuoară. Uneori dispar de la sine la câteva luni după naştere; dar dacă nu dispar pot fi tratate cu uşurinţă de un dermatolog.
Pigmentaţie. Cu cât sunteţi mai închisă la culoare, cu atât veţi observa o pigmentare mai accentuată a pielii pe partea interioară a coapselor, în zona din jurul mameloanelor (areole) şi în jurul buricului. De asemenea linia albă, cea care se întinde din capul pieptului până deasupra osului pelvian, se închide la culoare, devenind astfel linia neagră. La femeile cu pielea foarte deschisă, aceste pigmentări dispar aproape complet după naştere, dar cele cu pielea mai închisă la culoare pot rămâne cu ele permanent, deşi, cu vremea, pigmentaţia mai păleşte.
Îmbujorarea. Datorită creşterii volumului de sânge, faţa poate căpăta o culoare roşiatică, strălucitoare. îmbujorarea este unul dintre cele mai favorabile efecte ale sarcinii care apare în general începând cu luna a cincea (dar uneori poate apărea şi mai devreme, în luna a patra sau a treia).
Pistruii de sarcină. Sunt pete de forme neregulate, mai închise la culoare, care apar de obicei pe frunte, obraji, tâmple şi pe buza de sus. în mod obişnuit dispar la câteva luni după naştere. Folosiţi creme împotriva soarelui sau nu vă expuneţi la soare şi astfel puteţi preveni apariţia lor.
Vergeturile. Apar în mod deosebit pe abdomen şi sâni. Din nefericire, acestea nu dispar după naştere, dar devin mai puţin vizibile fiindcă se decolorează din roz sau roşiatic în alb gălbui.
Vase de sânge în formă de nervuri. în această perioadă, mici vase capilare, care arată ca nişte râme pe piele, vă apar pe sâni, pe abdomen şi pe coapse. Ele dispar la câteva săptămâni după naştere.
Palme roşii. Uneori, din cauza schimbărilor petrecute în circulaţia sângelui, palmele şi buricul degetului mare se înroşesc. După naştere, ele revin la normal.
Coşuri. La un moment dat, pe perioada sarcinii, vă vor apărea coşuri, chiar dacă aţi avut un ten curat. Dacă sunteţi predispusă spre acnee, sarcina vă poate influenţa în mod pozitiv sau negativ, nu se poate spune cu exactitate. în mod obişnuit, acneea se accentuează la început, apoi din a patra sau a cincea lună se ameliorează. Aveţi grijă să evitaţi antibioticele sau medicamentele pentru tratamentul acneei, deoarece ele generează deficienţe congenitale. întrebaţi-vă mai întâi medicul înainte să folosiţi orice fel de medicamentaţie.
Mâncărimi. Pielea uscată şi care produce mâncărimi este un lucru obişnuit pe perioada sarcinii. Multe femei suferă mai ales de mâncărimi pe abdomen (probabil din cauza faptului că acolo pielea este foarte întinsă). Dacă folosiţi o cremă emolientă, dacă evitaţi săpunurile care conţin prea multă sodă (acestea înlătură grăsimea naturală a pielii) vă puteţi diminua mâncărimea.