Nici o descriere a travaliului şi naşterii nu poate fi atât de grăitoare încât să vă redea exact cum va fi pentru dumneavoastră naşterea.
Dar, familiarizându-vă cu detaliile medicale ale naşterii şi aflând care sunt posibilităţile pe care le aveţi, obţineţi un lucru foarte important: reduceţi posibilitatea de a vă împotmoli într-o serie de întrebări pline de panică ("Ce se întâmplă?" „Ce înseamnă asta?") în timpul travaliului.
Cu alte cuvinte, cu cât ştiţi mai mult, cu atât veţi fi mai puţin distrasă de temeri cumplite şi nefondate şi veţi fi mai liberă să vă concentraţi asupra dumneavoastră înşivă şi a muncii grele pe care trebuie s-o faceţi.
E foarte simplu, informaţia vă permite să vă concentraţi asupra travaliului şi naşterii şi vă ajută să nu intraţi nepregătită în această experienţă şi astfel să fiţi speriată de medici, asistente, maşinării şi griji care provin din neştiinţă.
Prima fază a travaliului: ÎNCEPUTUL TRAVALIULUI
Ce se întâmplă: Colul se subţiază şi se dilată de la zero la patru centimetri. Contracţiile care generează acest lucru durează de obicei douăzeci de secunde, revin la intervale de cincisprezece – douăzeci de minute şi sunt destul de uşoare, atât de uşoare, încât puteţi nici să nu le simţiţi. În plus, vi se poate rupe apa, puteţi pierde dopul gelatinos şi puteţi avea o uşoară diaree.
Cât durează : Începutul travaliului poate dura până la douăzeci de ore sau doar o oră sau două. în general este partea cea mai lungă a travaliului, dar, din nefericire, este şi cea mai uşoară şi mai puţin deranjantă (deşi anticiparea unei dureri mai intense vă poate face să fiţi stresată).
De fapt, puteţi să vă daţi seama că travaliul a început abia când această fază e pe sfârşite.
Senzaţii caracteristice: Puteţi avea o senzaţie de disconfort în regiunea pelviană: crampe ca în perioada de men- stră, crampe intestinale, sau o sâcâitoare durere de spate.
Majoritatea femeilor suportă foarte bine aceste simptome, îşi pot continua activitatea şi nu trebuie să recurgă la tehnicile de respiraţie pentru a depăşi aceste dificultăţi. Când în sfârşit veţi înţelege că a venit momentul, vă veţi simţi probabil emoţionate, neliniştite, nervoase.
Ce trebuie să faceţi : Acum este momentul să vă faceţi bagajul pentru a merge la spital, să faceţi ultimele pregătiri, să chemaţi salvarea şi să găsiţi pe cineva care să rămână cu copiii (dacă mai aveţi şi alţi copii acasă).
Sfatul care se dă în mod obişnuit este să vă odihniţi sau să trageţi un pui de somn, dar e posibil să vă simţiţi prea agitată la gândul celor ce vor urma ca să reuşiţi s-o faceţi. In schimb, umblatul pe jos poate avea un efect calmant, vă poate face să vă simţiţi mai bine şi poate ajuta la evoluţia travaliului (ceea ce înseamnă că travaliul va fi mai scurt).
Dacă intraţi în panică, încercaţi să faceţi exerciţiile de „respiraţie din piept". În ceea ce priveşte întrebarea dacă e bine să mîncaţi şi să beţi sau nu, există mai multe puncte de vedere.
Unii medici încă mai recomandă să nu mâncaţi şi să nu beţi nimic din momentul în care v-aţi dat seama că a început travaliul. Acest sfat se bazează pe faptul că astfel se reduce riscul de a inhala voma în cazul în care este necesară o anestezie generală.
Dar alţi medici insistă asupra faptului că o anestezie generală în timpul naşterii este foarte rar întâlnită şi că, chiar dacă ar fi necesară, tot trebuie luate măsuri de precauţie deoarece nu se poate şti cu siguranţă dacă stomacul este gol. în plus, cei care critică sfatul de a nu bea şi a nu mânca nimic susţin că travaliul poate fi şi mai greu de suportat dacă femeia trebuie să îndure şi durerile provocate de foame.
Digestia devine mai lentă şi uneori chiar se opreşte total în timpul travaliului, aşa că mâncărurile grele vă pot produce greaţă şi vă pot face să vomaţi. E de preferat să mâncaţi supe simple şi uşoare, mâncăruri cu macaroane sau orez, dar – întrebaţi mai întâi medicul.