Trezirile nocturne
Până la vârsta de 2 luni în mod firesc cei mai mulţi sugari se trezesc de 2 ori pe noapte pentru a suge, iar până la 3-4 luni – o dată pe noapte; după vârsta de 4-5 luni cei mai mulţi sugari domn circa 7 ore fară să se trezească.
Sugarii peste vârsta de 4 -5 luni se pot trezi peste noapte, dar adorm la loc singuri; dacă însă nu adorm şi plâng, motivul ar putea fi una dintre următoarele obişnuinţe:
– suge la sân sau la biberon până adoarme profund; astfel, sânul sau biberonul devin „obiecte securizante" şi de câte ori se va trezi nu va mai adormi în absenţa obiectului securizant;
– i se lasă noaptea în pătuţ un biberon să bea dacă se trezeşte; dacă biberonul a fost golit, sugarul nu va mai adormi;
– suptul de câte ori plânge (sânul sau biberonul sunt folosite drept „liniştitor"); astfel, sugarul se obişnuieşte să consume cantităţi mici de hrană la intervale scurte de timp (circa o oră) şi nu poate dormi toată noaptea.
Pentru diminuarea numărului de treziri din cursul nopţii se recomandă:
– Mutarea copilului după vârsta de 3 luni într-o cameră separată; când nu este posibilă mutarea, cel puţin puneţi un paravan în colţul unde este patul sau acoperiţi pătucul cu o pătură/cuvertură, prin care să nu poată vedea.
– Se va încerca lungirea intervalului dintre mese progresiv, până se ajunge la numărul de mese corespunzător vârstei; încercaţi să excludeţi masa/mesele de noapte (după vârsta de 4-5 luni, în special la cei ce nu primesc sân).
– De fiecare dată când adoarme (inclusiv peste zi) sugarul va fi pus în pătucul propriu; dacă însă adoarme în timpul alimentării, va fi trezit înainte de a dormi profund.
– La trezirile din cursul nopţii procedaţi cu aceleaşi ritualuri ca la culcarea de seară; dacă plânsul durează mai mult de 5-10 minute, luaţi copilul în braţe până devine din nou somnolent, fără să aprindeţi lumina sau să-l scoateţi din camera lui şi nici nu vorbiţi cu el prea mult; uneori ajută prezenţa tatălui.
– Nu lăsaţi nici un biberon în pătucul sugarului (laptele şi ceaiul îndulcit determină formarea cariilor; oferiţi-i în schimb un obiect liniştitor (suzetă, propriul deget) sau securizant (jucărie, păpuşă, batistă etc.).
– Încercaţi să reduceţi perioadele de somn din cursul zilei atât ca număr cât mai ales ca durată (la maximum 2 ore).
– Nu treziţi sugarul noaptea pentru a-i schimba scutecele dacă nu este nevoie, iar când e necesar faceţi-o cât mai rapid, folosiţi cât mai puţină lumină, şi nu-i oferiţi nici un fel de distracţie (zâmbete, mângâeri, jocuri etc.).
– Lăsaţi deschisă uşa camerei copilului de fiecare dată când rămâne singur.
– în cazul terorilor nocturne, a bolilor (mai ales al celor severe) rămâneţi în camera copilului până adoarme, ţinându-l de mână sau mângâindu-l pe cap/spate (fară să-1 ţineţi în braţe).
Consult medical este recomandat când:
– sugarul nu creşte în greutate;
– credeţi că trezirile se datoresc unei boli;
– ceilalţi membri ai familiei nu tolerează plânsul/trezirile nocturne;
– recomandările de mai sus nu modifică obiceiul trezirilor nocturne în decurs de 2-3 săptămâni.